Chalupa Levandule

Tel.: +420 605 870 700
chalupalevandule@email.cz

Online rezervace

Příjezd:

Odjezd:

.

ZpětZpět na Aktivity

Grilování je jednou z nejoblíbenějších činností a to nejen v letním období. Grilovat lze na zahradě na terase (gril je k zapůjčení). Děti si mohou na ohništi opéct buřtíky. Vše je tak snadné, v klidu můžete vymýšlet různé kulinářské dobroty a podělit se s rodinou a přáteli.

 

Využijte příjemného odpočinku v rozsáhlé zahradě s velkým ohništěm a přírodním posezením u táboráku a opečením tradičního českého špekáčku.

 

 

 

 

 


…pár nápadů pro Vaše grilování


Grilované ovoce

Ananas: dužinu nakrájíme na plátky. Tuhý vnitřek odstraníme ostým nožem. Při středním žáru grilujeme přímo 6-10 minut.

Banány: banány ve slupce podélně rozpůlíme a řezem dolů grilujeme přímo při středním žáru 1 minutu. Obrátíme a dopékáme 6-8minut.

Broskve: slupku podle chuti oloupeme. Ovoce rozpůlíme, pecku odstraníme a půlky broskví grilujeme řezem dolů přímo při středním žáru 8-10 minut.

Hrušky: podle chuti oloupeme. Hrušky rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, jádřinec odstraníme. Hrušky grilujeme řezem dolů přímo pří mírném 10-14 minut.

Jablka: omyjeme, osušíme, rozpůlíme, jádřinec odstraníme. Dužinu grilujeme nepřímou metodou při středním žáru 15-20 minut. Celá jablka můžeme při středním žáru grilovat nepřímo 35-40 minut.

Jahody: grilujeme nepřímo při středním žáru 4-5 minut.

Grilovaná svíčková

Z připraveného kusu pravé hovězí svíčkové si nařežeme plátky široké 2 – 6 cm, podle toho jak tlustý kousek masa máte rádi. Jen napepříme, hlavně nesolíme. Nasolené maso by nám na grilu pustilo šťávu a ogrilované maso by bylo suché. Osolíme až při servírování. Poté potřeme vyhřátý rošt olejem, znalci grilování používají špek nebo kůži ze špeku.

Po 10 minutách po potření grilu poklademe maso na rošt. Pokud používáte kotlový gril s víkem, který doporučujeme pro jeho rychlost, víko přikrejte a po 3 minutách maso otočíme a grilujeme dalších 3 minuty. To je při tloušťce plátku 3 cm. Při tloušťce 6 cm grilujeme cca 6-8 minut z každé strany.

Po 6 minutách máme bifteky ogrilované na medium. Současně s grilovaným masem můžeme grilovat i přílohy, v našem případě papriky. Ovšem pro jejich přípravu potřebujeme delší čas než na maso, cca 15 minut.

Ogrilované steaky přiklopíme a necháme dodělat 5 min. Akumulované teplo ještě prochází do středu masa a maso si odpočine a pustí šťávu. Toto je nezbytné u každého grilovaného masa. Chutě se prostoupí a maso si odpočine a dostane tu správnou chuť.

Podáváme samotné nebo se zeleninovou přílohou a rozpečenými bagetkami s bylinkovým máslem (návod v naší kuchařce). A stačí už jen popřát dobrou chuť.

Grilovaná vepřová žebírka

Způsob grilování : na plynovém grilu přímé grilování na střední výkon, na grilu na dřevěné uhlí nepřímo, na nižší teplotu. Grilovací doba cca 15-20 minut, cca 15-20 minut marinování.

Suroviny: 1,5kg vepřových žebírek, sojová omáčka, cukr, worchester , chilli, 3 pomeranče, sůl , mletý černý pepř
Příprava: Nejdříve připravíme marinádu, smícháme 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce worchesteru, malou lžičku chilli, přidáme vymačkanou šťávu ze tři zralých pomerančů, dochutíme mletým černým pepřem a solí. Vše přivedeme do varu, velmi krátce povaříme ( 1-2 minuty) a polijeme marinádou připravené žebírky v nějaké mělké misce, pečlivě promícháme, aby marináda pronikla všude a necháme odstát cca 15 minut. Pak grilujeme cca 10 minut , obrátíme a dopékáme i z druhé strany,dokud nejsou žebra hotová. Pak přikryjeme hliníkovou folií, necháme cca 10-15 minut dojít (pokud používáme plynový gril, tak přímo na grilu) a podáváme.